CEA
CEA
אנטיגן קרצינואמבריוני (CEA) הוא חלבון שנמצא ברקמות מסוימות של העובר. כשנולד תינוק הוא יורד לרמה נמוכה מאוד. אצל מבוגרים, CEA קיים בדרך כלל ברמות נמוכות מאוד בדם אך עשוי להיות מוגבר עם סוגים מסוימים של סרטן. בדיקה זו מודדת את כמות ה- CEA בדם כדי לעזור להעריך אנשים המאובחנים כחולי סרטן.
זוהי הבדיקה המועדפת המשמשת למעקב אחר מטופלים עם סרטן המעי הגס וסרטן החלחולת.
CEA יכול להיות מוגבר גם במצבים שאינם קשורים לסרטן, כמו דלקת, שחמת, כיב פפטי, קוליטיס כיבית, פוליפים ברקטום, אמפיזמה ומחלות שד שפירות, ובמעשנים. מסיבה זו, אין זה מועיל ככלי סינון סרטן כללי, אך יש לו תפקיד בהערכת התגובה לטיפול בסרטן. כאשר אובחנת כחולה בסרטן, יתכן שתבוצע בדיקת בסיס ראשונית ל- CEA. אם רמה זו מוגברת, ניתן לבצע בדיקות סדרתיות לאחר מכן של CEA כדי לפקח על הסרטן במהלך הטיפול.
מטרת בדיקת הדם
בעיקר למעקב אחר טיפול בסרטן, כולל תגובה לטיפול ולהישנות. כאינדיקטור לכמות הסרטן או לגודל הגידול הנוכחי והשלב של הגידול הסרטני. לעיתים כמעקב לבדיקת סקר חיובית לסרטן, כדי להשוות אם הרמה יורדת לנורמה (מה שמצביע על כך שהסרטן ככל הנראה הוסר) לאחר הטיפול בסרטן.
מתי לבצע את הבדיקה
כאשר אובחנת כחולה בסרטן המעי הגס, הלבלב, השד, הריאה, השחלה, בלוטת התריס או סרטן אחר לפני התחלת הטיפול בסרטן ואז, אם הרמה עלתה בהפרשי זמן במהלך הטיפול ואחריו. לעיתים כאשר יש חשד לסרטן שלא אושר - כדי לסייע בזיהויו
הכנות לבדיקה
אין.
משך תוצאות הבדיקה
תוצאות הבדיקה אמורות להיות עד 4 ימים.